måndag 14 januari 2013

Lammstek a’la Camilla





Detta är ingen snabbmat, men väl värd att vänta på!!

Inköpslista:
Lammstek med ben på ca 2 kg
En kruka färsk Timjan (Ca fem matskedar torkad)
En kruka färsk Rosmarin (Knappt två teskedar torkad)
En vitlök
Olivolja

Gör så här:
Tag dubbla stora plastpåsar.
Häll i 4-5 dl god Olivolja
Klipp av, grovhacka och lägg i hela plantan med Timjan
Klipp av och smula sönder en kvist Rosmarin och lägg i. (Rosmarin kan lätt ta över)
Blanda genom att skaka påsen.

Putsa Lammsteken om det behövs. Dvs putsa bort hinnor och stora fettbitar.
Skiva Vitlöksklyftor efter tycke och smak (Jag brukar ta en tio-tolv stycken) 
och häll lite salt på dem.
Gör små snitt i steken och peta in Vitlöksklyftorna.
Salta och peppra köttet generöst.
Stoppa ner steken i plastpåsarna.
Lägg in påsen i kylen och låt den ligga i minst 48 timmar. 
Jag brukar låta den ligga i tre-fyra dagar.
Vänd en gång om dagen.

Tag fram en långpanna.
Sätt ugnen på 100-125*
Öppna plastpåsen och häll stek och det mesta av marinaden i långpannan.
Lägg på ett ark folie, utan att stoppa om.
Låt stå i ugnen ”i många timmar”
Jag brukar låta den stå över natten, dvs åtta-nio timmar.
Vill du har mer färg på steken så tag bort folien den sista timmen.
Köttet ska vara så mört att du kan plocka loss det med fingrarna….”falla isär”.

Om du vill ha sås:
Sila av marinaden ner i en kastrull.
Det blir ganska fett, så du kan låta den koka ihop en stund, eller bara använda hälften.
Låt koka upp
Vispa i 3-4 matskedar vetemjöl
Låt koka upp och späd med grädde och vatten. Har du kokat potatis, så använder du det vattnet.
Smaksätt med t ex mer salt och peppar, sambal oelek. 

Ät och njut!

Servera med:

* Rostade  grönsaker och potatis.
* Potatisgratäng
* Kokt potatis och sås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar